سفارش تبلیغ
صبا ویژن
هرگاه مرد با ایمان برادر خود را خشمگین ساخت ، میان خود و او جدائى انداخت . [ گویند : حشمه و أحشمه ، چون او را بخشم آورد . و گفته‏اند شرمگین شدن و خشم آوردن را براى او خواست . و آن گاه جدائى اوست ] . [ و اکنون هنگام آن است که گزیده‏هاى سخن امیر مؤمنان علیه السّلام را پایان دهیم ، حالى که خداى سبحان را بر این منّت که نهاد و توفیقى که به ما داد سپاس مى‏گوییم . که آنچه پراکنده بود فراهم کردیم و آنچه دور مى‏نمود نزدیک آوردیم . و چنانکه در آغاز بر عهده نهادیم بر آنیم که برگهاى سفید در پایان هر باب بنهیم تا آنچه از دست شده و به دست آریم در آن برگها بگذاریم . و بود که سخنى پوشیده آشکار شود و از آن پس که دور مینمود به دست آید . و توفیق ما جز با خدا نیست . بر او توکل کردیم و او ما را بسنده و نیکوکار گزار است . و این در رجب سال چهار صد از هجرت است و درود بر سید ما محمد خاتم پیمبران و هدایت کننده به بهترین راه و بر آل پاک و یاران او باد که ستارگان یقین‏اند . ] [نهج البلاغه]
خاطرات پزشکی دوران دفاع مقدس - خاطرات و تاریخ پزشکی Dr.Rahmat Sokhani
 RSS |صفحه اصلی سایت |ارتباط با من| درباره من|پانل اصلی سایت
: جستجو
اوقات شرعی
پنج شنبه 103/9/8

» درباره من
خاطرات پزشکی دوران دفاع مقدس - خاطرات و تاریخ پزشکی Dr.Rahmat Sokhani
مدیر وبلاگ : دکتر رحمت سخنی[108]
نویسندگان وبلاگ :
دکتر سعید اعلم رضائیه (@)[0]



» پیوندهای روزانه
سایت پزشکی فوق تخصصی دکتر رحمت سخنی [471]
سایت پزشکی تخصصی دکتر رحمت سخنی [243]
خاطرات پزشکی و امدادگری [549]
خاطرات پزشکی کشور نیوزیلند [426]
خط خطهای دیجیتال دکتر کوچولو [284]
دکتر ریحان [279]
دکتر سینوهه [306]
حال و هوای دل یک پزشک [641]
حرفهای یک دل ..... [261]
یک دانشجوی پزشکی [657]
خاطرات پزشک ترک اعتیاد [451]
مدلاگ [81]
خاطرات روزهای طبابت [685]
خاطرات پزشکی [522]
پایگاه اطلاع رسانی پزشکان ایران [200]
[آرشیو(15)]

» عضویت خاص و عادی
 





Powered by WebGozar


» فهرست موضوعی یادداشت ها
پزشکان مشهور آذربایجان[3] . مشاهیر آذربایجان[2] . مشهی آذربایجان . معرفی 150 پزشک . آذربایجانی بیاد ماندنی در پزشکی . افتخار همیشگی آذربایجان . انتقال خون . ایرانی خاطره نویس . بیمارحاضر . بیمارغایب . پدر جراحی نوین ایران . پدر واکسن تب برفکی . پدرژنتیک پزشکی . پرفسور یحیی عدل . پروفسور داریوش فرهود . پزشک خاطره نویس . پزشکی باستان ایران . تاریخچه . تاریخچه بهداشت صنعتی دنیا . تاریخچه بیماری ایدز . تاریخچه بیماری جذام . تاریخچه بیماری سل . تاریخچه پزشکی . تاریخچه پزشکی ایران باستان(2) . تاریخچه دیابت . حکیم فردوسی . داستان اشک . دکتر الکساندرفلمینگ . دکتر محمد علی مولوی . دکتر مهدی آمیغی . دکترجواد غفورزاده . دکتر بابک زمانی متخصص بیماریهای اعصاب و روان . روانشناسان مشهورجهان . روزپزشک ویک دنیاتحقیر ........ . زندگینامه پزشک مشهور آذربایجانی . زندگینامه جراح مشهور آذربایجانی . کشف پنی سیلین .
» آرشیو مطالب
آرشیومطالب پیشین
اردیبهشت 1387
خرداد 1387
تیر 1387
مهر 1387
آبان 88
شهریور 88
مرداد 88
اسفند 87
آذر 87
دی 89

» لوگوی سایت


» لینک دوستان
نوشتار
دلنوشته های قاصدک
خانه ی خانواده
لحظه های آبی( دلسروده های فضل ا... قاسمی)
عارفانه های یک دوست
دلنوشته ها
اندیشه نگار
گلبانگ سربلندی
زمزمه نسیم
رضا صفری
بلوچستان
رایحه ی انتظار
اقلیم شناسی دربرنامه ریزی محیطی
عارفانه
اسپایکا
بشنو از دل
بهارانه
دزدانِ سرِ گردنه
کلکسیون بهترین تمبرهای جهان
اشپزی کد بانو
داروساز
دختران حوا
اسیرعشق
کلّنا عبّاسُکِ یا زَینب
ستارگان دوکوهه
طب ورزشی دکتررحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
طب سالمندان دکتررحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
پیمان دانلود
ورزشهای رزمی
عــــشقـــــولـــــک
جراح دیوانه
دکتر گمشده
خاطرات پرستاری
خاطرات یک داروساز
خاطرات یک دندانپزشک
Deja vu (خاطرات پزشکی )
خاطرات پزشکی یک خانم دکتر(خاطرات یک لیلا)
مرکز اطلاع رسانی اذربایجانیهای مقیم خارج کشور
خاطرات جبهه
پزشک دهکده
بخش زنان و رزیدنت های زنان
گل یخ (خاطرات پزشکی)
سایت دکتر سعید اعلم رضائیه
دکتر مارمولک
خاطرات دوران اسارت
دکتر بابک زمانی
طب نظامی دکتر رحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
پزشکی عمومی دکتررحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
سایت روانشناسی دکتر رحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
طب مذهبی دکتررحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
شمس الظلام
وبلاگ شخصی من ( رضا )
عاشقتم
سماتکــــــــه
Missing
Famoonevis
طب سنتی دکتر رحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
سایت دندانپزشکی دکتر رحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
سایت دارو سازی دکتر رحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
پزشکی فوق تخصصی دکتر رحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
پزشکی تخصصی دکتر رحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
طب پزشکی قانونی دکتر رحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
طب هسته ای دکتر رحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
سایت گوناگون دکتر رحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
طب اورژانس دکتر رحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
من.تو.خدا
آوای روستا
زنبورعسل
داستانهای واقعی روابط عمومی Dr.Rahmat Sokhani
جوان امروزی
03955809074 سید مهدی ملک الهدی
رضوانه
قائم صنعت سپاهان
Taekvondo@
شهریار کوچه ها
سخن آشنا

» لوگوی لینک دوستان























» طراح قالب » میربهزادمیراسمعیلیان

» نظر سنجی

دانلود آهنگ جدید
»» خاطرات پزشکی دوران دفاع مقدس

خاطرات پزشکی دوران دفاع مقدس

خانم توانا از جمله زنان فداکارى است که همواره حضورى موثر در جبهه ها داشته است. یکى از دوستانش مى گوید او را از عملیات فتح المبین به خاطر دارد، زنى متواضع که از تهران به شوش اعزام شده بود و در تخت مقابل من در اورژانس کار مى کرد. بعد از پایان عملیات از زبان رییس بیمارستان شنیدیم که او«مدیر کل دفتر پرستارى و مامایى کشور» است، اما در همه عملیات ها گمنام، حاضر مى شود و اجازه نمى دهد دیگران او را بشناسند.
«نرگس توانا» در طول هشت سال دفاع مقدس به عنوان مدیر کل پرستارى کشور مسوولیت سنگینى را به عهده داشت. او مى توانست در وزارتخانه و در پشت میزش بماند، اما همیشه با شنیدن مارش عملیات، تهران و وزارتخانه را رها مى کرد و ساک کوچکش را به دست مى گرفت و خود را به جبهه مى رسانید. او مثال عینى تمام پرستاران زحمتکش و فداکارى است که در طول جنگ، شبانه روز به نجات و به مداواى مصدومین و مجروحین مشغول بودند.
از خانم توانا تقاضا کردیم که از خاطرات سال هاى جنگ براى ما بگوید. ایشان که هنوز هم مانند گذشته، افتاده و فروتن است به سختى حاضر به گفت وگو شد و بالاخره پس از گذشت سال ها لب به سخن گشود و ما را محرم روزهاى مقاومت و دفاع کرد.
خانم توانا در گفت وگو با ایسنا، این گونه روایت مى کند: من بلافاصله بعد از دیپلم در سال
۵۲ لیسانس پرستارى ام را از «دانشکده مامایى دانشگاه تهران» گرفتم و در بیمارستان امام خمینى(ره) مشغول به کار شدم و از همان سال ها در انجمن اسلامى بیمارستان فعالیت مى کردم.
مسوولیت «مدیر کل پرستارى» را در سال
۵۹ پذیرفتم و تا پایان جنگ هم این مسوولیت را به عهده داشتم.
اولین بار شهریور
۵۹ همراه با یک اکیپ پزشک به سنندج رفتم. از سنندج هم به قصر شیرین رفتم. شهر، خالى از سکنه بود و ما در بیمارستانى به نام«قرنطینه» بودیم. همان محلى که قبلاً زائران کربلا به آنجا مى رفتند. بیمارستان خاصى بود. زیر زمین هاى بزرگى داشت.
مجروحان را به آنجا مى آوردند و ما آنها را درمان مى کردیم، چند روزى از شروع جنگ بیشتر نمى گذشت. بعد از آن هم مرتب به جبهه مى رفتم تقریباً در همه عملیات ها حضور داشتم.
کسى از بین اعضاى خانواده یا اطرافیان با رفتن من به جبهه مخالفت نمى کرد، مادر من یک زن بى سواد بود، اما عاشق اسلام و امام بود و اعتقاد داشت وقتى جبهه احتیاج به نیرو دارد و دخترش هم پرستار است و مى تواند کمک کند، باید به جبهه برود. نه تنها مرا منع نمى کرد بلکه مى توانم بگویم مشوق من براى رفتن به جبهه بود.
آن زمان تعداد محدودى از خانم ها به جبهه مى رفتند. ما یک خانواده مذهبى- سنتى بودیم و قبل از انقلاب هم در جلسات مذهبى شرکت مى کردیم. از حکومت شاهنشاهى متنفر بودیم، از فساد و بى بند و بارى زمان شاه بدمان مى آمد. وقتى انقلاب پیروز شد خودمان را مسوول مى دیدیم و براى حفظ انقلاب حاضر به هر کارى بودیم.
در زمان رفتن به جبهه نگران مجروحیت، اسارت یا حتى کشته شدن نبودم، چون معتقد بودم هر آنچه خدا بخواهد مى شود. البته از خدا خواسته بودم که حافظ حیثیت من باشد. به هر حال ما مردم ایران نسبت به ناموس و حیثیت خودمان حساس هستیم. به هر صورت به خدا توکل کردم و رفتم.
من به دلیل اینکه پرستار بودم و وجودم در علملیات ها موثر بود به جبهه مى رفتم. اما اصلا نگاهم به این موضوع تنها محدود به حضور مستقیم نبود. امام خمینى(ره) فرمودند: «از دامن زن مرد به معراج مى رود» شاید این سخن زیباترین و کامل ترین تعریف از نقش زنان باشد، اگر زنان در زمان جنگ مسوولیت اداره و امنیت خانواده را بر عهده نمى گرفتند مردها با چه اطمینانى به جبهه مى رفتند؟ زنان ما در آن سال ها سر تا پا مسوولیت و فداکارى بودند، فرقى نمى کرد در کجا باشند؛ در جبهه یا در پشت جبهه.
در طول انقلاب و جنگ، زنان وظایف خودشان را انجام مى دادند. آنها خودشان را قیم انقلاب و اسلام مى دانستند. در همه کارها یار و پشتیبان امام بودند. علت این موضوع هم آن ارزشى بود که امام به حرکت مثبت زنان مى دادند.
اگر خدا قبول کند؛ تقریباً در همه عملیات ها بودم. در اداره پرستارى و مامایى در راس کار بودم. رفتن من به جبهه الگوى خوبى براى دیگران بود و انگیزه اى مى شد که بقیه دوستان هم راهى جبهه بشوند. کار من فوق العاده سنگین بود و بعد از انقلاب تحولات زیادى رخ داده بود که هنوز نیازمند تلاش نیروها بود تا به یک وضعیت ثابتى برسد. ما در وزارتخانه، ستاد مصدومین و مجروحین را تشکیل دادیم و از همانجا اعزام نیرو داشتیم. من عضو تیم اضطرارى بودم که یک سرى از نیروهاى داوطلب در آن بودند. به محض اینکه مطلع مى شدیم که عملیاتى در شرف وقوع است؛ همه آماده و حاضر حرکت مى کردیم. من یک ساک کوچک داشتم که همیشه آماده بود. آن را برمى داشتم و خودم را به بیمارستان هاى منطقه مى رساندم. خیلى از دوستان خوب ما هم این وضع را داشتند و بارها پیش آمد که نصف شب با آنها تماس مى گرفتیم و آنها بدون داشتن حکم به سمت جبهه مى رفتند.
خیلى از پرستارانى که براى کمک به جبهه مى رفتند بچه هاى کوچک هم داشتند. اما وقتى نیاز به کمک بود با تیم هاى پزشکى به جبهه مى آمدند. دورى بچه هایشان بسیار سخت بود، اما تحمل مى کردند چرا که وظیفه خودشان مى دانستند که به مجروحین کمک کنند.
عملیات فتح المبین براى من یک عملیات فراموش نشدنى است. ما از تهران خودمان را به دزفول رساندیم. از آنجا با مینى بوس هاى گل مالى شده، ما را به بیمارستان شوش بردند. این بیمارستان را به شکل اورژانسى براى همان عملیات آماده کرده بودند. فاصله بین اتاق هاى اورژانس و تزریقات و پانسمان را با پلاستیک جدا کرده بودند. یادم مى آید که کف خوابگاه خواهران را چون تازه ساخته بودند خیس بود و جاى کافى هم براى همه ما نداشت. با شروع عملیات، مجروحان زیادى را به آنجا آوردند و من تا آن زمان جراحت هایى به این شدت ندیده بودم.
یک روز مجروحى را آوردند که فک پایینش به صورتش آویزان بود. یک پایش از ران قطع شده بود و از چند قسمت بدنش به شدت خونریزى داشت و قاعدتاً در چنین وضعیتى باید دچار شوک مى شد؛ اما خیلى عجیب بود که این مجروح با آن وضعیت حرف مى زد و مرتب مى گفت: من چیزیم نیست شما به دیگران برسید! از نظر پزشکى یک ذره خونریزى باعث شوک آدم مى شود اما این مجروح که عشق در وجودش موج مى زد؛ حرف هم مى زد. حدود
۳۰ سال سن داشت و از روحیه بالا و عجیبى برخوردار بود. او را به اتاق عمل بردیم فکش ترمیم شد و پایش هم به طور کامل قطع شد. بعد از به هوش آمدنش هم روحیه خوبى داشت.
اگر در میان خاطرات جنگ، ما کمترین خاطرات را از پزشکان و پرستاران داریم، علتش این است که کسى از ما خاطره نخواست. زمان جنگ که به عملیات مى رفتیم و برمى گشتیم کسى از ما نمى پرسید آنجا هوا گرم بود یا سرد؟ اصلاً کسى به ما نگفت خسته نباشید! دریغ از یک تشکر زبانى خشک و خالى، خوب در چنین وضعیتى به نظر شما خاطرات پرستاران جمع مى شود؟ تعجب نکنید! هیچ کارى چه به شکل شفاهى یا کتبى یا در قالب قوانین حمایتى براى پرستاران انجام نشد.
بالافاصله پس از اتمام جنگ ستاد مجروحین و مصدومین تعطیل شد و حتى تعداد زیادى فایل از آمار مجروحین و مصدومین شهدا بود که آنها را به زیر زمین وزارت بهداشت، زیر پل حافظ نه ساختمان جدید، در یک پارکینگ ماشین هاى وزارتى در یک اتاق تاریک و نمناک گذاشتند. من با یکى دیگر از دوستان که از افراد اصلى ستاد بود؛ رفتیم فایل ها را باز کردیم تا آمار آنها را تنظیم کنیم، یک روز یک نامه روى میز ما گذشتند که ضمن تشکر از این کارى که انجام مى دادیم با توجه به اینکه جنگ تمام شده دیگر نیازى به این کارشما نیست.
ما در قبال آن کار که در واقع ثبت اطلاعات مهمى بود حتى اضافه کارى نخواسته بودیم اما با یک نامه از ما خواستند که به کارمان ادامه ندهیم.
ما براى خدا به جبهه رفته بودیم و هیچ وقت پشیمان نمى شویم. من بهترین سال ها و روزها و ساعات عمرم را در آنجا گذراندم که با هیچ چیز قابل مقایسه نیست. همه پرستاران هم با این انگیزه در جنگ شرکت کردند، اما وظیفه مسوولین وزارتخانه بود که قدر این فداکارى ها را بدانند. من به عنوان مسوول نیروها خیلى پیگیرى کردم. تا مجلس هم رفتم تا کارى کنم اما از سوى نمایندگان زن آن دوره هم حمایت نشدیم. من در جاهاى دیگر گفته ام این جا هم مى گویم: وزارت بهداشت براى سلامت جامعه خیلى تلاش مى کند اما هیچگاه به فکر سلامت جسمى و روحى و روانى شاغلان خودش نیست. امیدوارم مسوولین، این مصاحبه را بخوانند و فکرى براى حقوق تضییع شده پرستاران جبهه و جنگ کنند.
یکى از چیزهایى که واقعاً از جبهه به یاد ماندنى است و از خاطرم نمى رود این است که مجروحان جنگى قدرت بالایى در تحمل درد داشتند. من حدود
۴۰ روز مسوول «نقاهتگاه قدس» در عملیات بیت المقدس بودم. مجروحان زیادى داشت که باید تحت مراقبت و درمان ما قرار مى گرفتند. من کمترین مسکن را مصرف مى کردم، خودم تعجب مى کردم که مجروحى با آن شدت جراحت، چطور مسکن قوى نمى خورد و با صبر و بردبارى درد را تحمل مى کند.
معمولاً عملیات ها خیلى طولانى نبود و در آن مدت محدود همه ما شبانه روز مشغول بودیم. اما اگر کمى بیکار مى شدیم صداى بچه ها در مى آمد. همه راغب بودند که تمام وقت کار کنند. خواهران ساعت هاى غیر کارى را دعاى توسل و دعاهاى دیگر مى خواندند و مرتب در حال دعا و نیایش براى پیروزى رزمندگان بودند.
در یکى از عملیات ها مسوول ستاد امداد مرا صدا زد که خانم  توانا بیا و این نامه پرستاران و امداد گران زن اعزامى قم را بخوان! آنها یک نامه سرگشاده نوشته بودند. ماجرا این بود که آن عملیات طولانى شده بود و مجروحینى که از جبهه مى آوردند معمولا در اثر اصابت مین پایشان را از دست داده بودند؛ خانم ها نامه نوشتند که ما حاضریم روى مین ها تکه تکه شویم؛ نیروهاى مرد باید در جبهه باشند حیف است آنها روى مین بروند؛ لطفا براى خنثى کردن مین از ما استفاده کنید. همه آنها پایین نامه را امضا کرده بودند.
مسوول ستاد امداد و درمان عصبانى بود که این خانم ها ناقص العقلند که این نامه را نوشته اند! من هم گفتم: نامه آنها چه اشکالى دارد؟ آنها با صداقت از شما اجازه رفتن به خط و خنثى کردن مین را دارند. مسوول ستاد گفت: خانم توانا اگر اینها براى این کار بروند و دست و پایشان قطع شود ما چطور خودشان و دست و پاى قطع شده شان را به پشت جبهه برگردانیم؟ من هم خندیدم و گفتم: بگذارید دست و پاهایشان همانجا بماند.
این را نقل کردم که بدانید آن ایام، ایام خاصى بود. روابط انسانى تعریف دیگرى داشت. شاید نقش حضرت امام خمینى(ره) بود، شرایط زمان بود اما یک تجربه اى بود فراتر از هر تجربه اى که به راحتى به دست نمى آید، خوشحالم که با وجود همه بى مهرى ها و بى توجهى ها تا پایان جنگ و تا آخرین روز در جبهه حضور داشتم و تکلیف خودم را انجام دادم، اما باید بگویم حق پرستاران ادا نشد. این موضوع، خاص امروز و دیروز نیست؛ همیشه نسبت به این شغل و این قشر از زنان بى توجهى شده است. البته بعد از انقلاب تحولاتى انجام شد ولى در همین حد هم در خور کارى که پرستاران انجام داده اند نیست.
ما بعد از انقلاب روز پرستار را از تولد فلورانس نایتینگل به روز تولد حضرت زینب(س) تغییر دادیم. علت این کار الگو قرار دادن حضرت زینب(س) و توجه به این شغل پرزحمت و سخت بود. تا اندازه اى هم موفق بودیم اما هنوز خیلى با وضعیت مطلوب فاصله داریم.

منبع :http://www.javandaily.ir/

 


ارسال سوالات و نظرات ()
ارسال کننده متن فوق: » دکتر رحمت سخنی ( یکشنبه 86/7/1 :: ساعت 11:13 صبح )

Google
»» لیست کل یادداشت های این سایت
آثاردرحال انتشار استاددندانپزشکی دکترمحمدابراهیم ذاکرMedical his
بررسی کتب استاددندانپزشکی دکترمحمدابراهیم ذاکرMedical history
خاطرات استاددندانپزشکی ونویسنده شهیردکترمحمدابراهیم ذاکر Medica
خاطرات دکتر محمدحشمتیان دندانپزشک امام خمینی (ره)Medical history
خاطرات کوتاه و جالب دندانپزشکان Memoirs of Dentists
خاطرات تلخ وشیرین استاد دندانپزشکی دکتر مسعود رضایی
شرایط درخواست مشاوره پزشکی رایگان اینترنتی دکتر رحمت سخنی
جیمیل جدید دکتر رحمت سخنی برای مشاوره رایگان پزشکی
در گذشت ناگوار خانم دکتر مهرزاد صدقیانی بانوو پزشک سخت کوش آذربا
معرفی 150 پزشک ایرانی خاطره نویس
[عناوین آرشیوشده]